Formula 1 VPN-Suomi

Yleinen

Painovoimaista pähkäilyä

30.07.2013, homekoira

Puhelin soi ja langan päässä olevalla asiakkaalla on ongelma, kuinkas muutenkaan. Heidän vaatteissaan saattaa olla kellarimainen, hiukan pistävä haju ja kohteessa saatetaan myös oireilla. Syitä soittoihin on useita. Talo voi olla uusi tai vanha, mutta ilmanvaihto on kysyttäessä lähes aina kunnossa.

Asunnon terveellisen ilmanlaadun suurin yksittäinen tekijä on toimiva ilmanvaihto. Ilmanvaihto toimii vain silloin, kun huoneistosta poistetaan ilmaa ja sinne tuodaan uutta ilmaa ulkoa. Jos näin ei tapahdu, niin talossa ei ole ilmanvaihtoa. Tämän ymmärtäminen on usein äärettömän hankalaa. Kun sanan idea saadaan selvitettyä, päästään junkaamaan kuinka järjestelmä on toteutettu. Peruskansalainen on lähes loppuun asti sitä mieltä, että tuuletusikkunan yläreunasta poistettu tiivisteenpala on ilmanvaihtojärjestelmä. Voin kertoa salaisuuden: se ei ole.

Kuulen usein väitteitä koneellisen poistoilman tarpeellisuudesta. Poistoilman lisääminen on hyvin harvoin ratkaisu huonon sisäilman parantamiseen, mikäli korvausilman saanti jätetään huomioitta. Tilanne on oikeastaan juuri päinvastoin, sillä huoneiston lisääntyvä alipaine johtaa ongelmien lisääntymiseen. Jos yksi makuuhuone ei ole käytössä kuin joka toinen viikonloppu, niin se ei tarkoita sitä ettei sen ilmanvaihtoa tarvitse huomioida. Painovoimainen ilmanvaihto toimii fysiikan lakien mukaan, eikä lämpötilaerosta johtuva paine-ero voi tietää ettei päätykammaria juuri käytetä.

Ilmanvaihdosta johtuvia sisäilmaongelmia aiheuttaa usea tekijä. Tyypillisin niistä on korvausilman puute. Toimiva järjestelmä toteutetaan karkeasti ottaen näin: ilma tuodaan makuuhuoneisiin, olohuoneeseen ja takkahuoneeseen ja poistetaan ns likaisista tiloista kuten keittiöstä, wc:stä ja kylpyhuoneesta. Ilma toisin sanoen tuodaan puhtaisiin tiloihin ja poistetaan likaisista tiloista, näin ilma saadaan vaihtumaan. Asunnossa on tietty kuutiomäärä lämmintä ilmaa ja lämötilaerosta syntyvä alipaine tasataan aina helpointa reittiä, eli sieltä mistä ilma on helpoiten saatavilla. Painovoimaisessa järjestelmässä helpoimman reitin tulisi olla ulkoseinässä olevat korvausilmaventtiilit.

Lämpö nousee ylös ja kylmä painuu alas – sen on varmasti jokainen joskus kuullut. Jos sisälämpötila ja ulkolämpötila on sama, niin silloin ilma ei liiku. Mitä suurempi lämpötilaero, sitä suurempi paine-ero. Mitä suurempi paine-ero, sitä suurempi ilmantarve. On ilmantarve suuri tai pieni, niin toimivassa järjestelmässä ylhäällä seinissä olevista ilmanvaihtoventtiileistä tulee ulkoilmaa ja katossa olevista poistoventtiileistä tulisi poistua ilmaa. Ilmaa tulee myös talvella, jolloin sisään tuleva ilma on luonnollisesti kylmempää kuin kesällä. Järjestelmä voidaan toteuttaa siten, ettei huoneistoon tule juuri vedon tunnetta. Se voidaan toteuttaa myös siten, että vedon tunne on huomattava.

Tyypillinen Suomalainen laittaa talven tullessa venttiilit kiinni, sillä venttiilistähän tulee kylmää ilmaa. Olen poistanut asiakkaiden venttiileistä jopa sukkia, muuta tuketta ei ole ilmeisesti ollut saatavilla. Venttiilin kiinni laitto ei luonnollisestikkaan poista huoneistoon kohdistuvaa paine-eroa, joten ilma täytyy silloin saada jostain muualta. Korvaavia vaihtoehtoja löytyy tyypillisesti talon rakenteista, poistoilmakanavista, piipun hormista, kellarista jne. Jos kysyn että haittaako se, niin osa on edelleen peukku pystyssä – kaikki kunnossa. Näin ollaan päästy tilanteeseen, jossa minulla ja koirillani on töitä. Täytyisi varmaankin kiittää.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *